Domáci makový nápoj / ,,mlieko"

Autor: Lena Rákoši | 23.5.2016 o 8:57 | (upravené 23.5.2016 o 10:12) Karma článku: 3,00 | Prečítané:  940x

Na trhu sa objavil makový nápoj. Je makový nápoj mlieko? Ako chutí? Prečo ho piť? A vôbec...prečo si ho jednoducho nepripraviť doma. Je to rýchle a jednoduché a navyše vás bude stáť len pár centov

Posledné dni som zazrela nadšenú diskusiu na jednej Fb stránke ohľadne makového ,,mlieka" v krabici. Prečo píšem mlieko v úvodzovkach?  

Uzrejmime si názov MLIEKO. Čo je mlieko? 

Mlieko je produkt pŕsnych žliaž cicavcov, ktoré slúži ako primárna potrava mláďat. Žiaden rastlinný produkt nemá byť predávaný pod zavádzajúcim názvom MLIEKO. Takéto produkty môžu niesť iba názov NÁPOJ. Prečo hovorím o zavádzajúcom názve? Všetko, čo označíme mliekom, si spájame s chuťou kravského mlieka. Takmer všetci po ochutnaní rastlinného nápoja / sojový, mandľový,ovsený alebo  makový/ zostanú prekvapený, že chuťou nemajú nič spoločné s mliekom. Nie, nemajú. Pretože mliekom, ani nie sú. Postrádajú špecifickú chuť, ktorú mlieku dáva mliečna bielkovina a mliečny cukor.  Uvedené vysvetlenie a upratanie pojmom nemení nič na tom, že makové mlieko je veľmi výživné, bohaté na vápnik, fosfor, železo a ďaľšie dôležité minerály. Rovnako je bohaté na vitamíny B1, B12 a cenné tuky.

Prečo si ho vyrobiť doma?

V porovnaní s cenou kupovaného makového nápoja / od 2 do 3 eur/ vás liter domáceho nápoja vyjde ani cca 75 centov. Je zbytočné platiť za obal, za náklady výrobcu a konečného predajcu. Ako bonus k nápoju vám zostane vyluhovaný mlety mak, ktorý je zdrojom vlákniny. Ten môžete využiť na pečenie, že ho jednoducho prisypete k múke na pečenie.  

Recept 

Príprava maku je naozaj nenáročna. Na mlynčeku zomeliete 100g maku. Najlepší je elektricky mlynček na kávu, pretože si  mak zomeliete takmer na makové maslo. Klasicky mlynček na mak nezomelie mak tak rýchlo, hlavne na kavovom to  máte zomletú behom jednej minúty a bez zbytočného neporiadku. Mlynček si viete kúpiť aj v Kauflande. Stojí okolo 15 eur. 

Takto zomlety mak zalejete studenou vodou /1liter/ a dáte cez noc do chladničky. Ráno obsah nádoby rozmixujte ponorným mixérom alebo mixerom na smoothie a preceďte cez jemné sitko alebo gázu.

Nie je to žiadna veda :-)

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.

SVET

Pozrite si, ako za dva roky zničila vojna Donecké letisko

Miesto bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.


Už ste čítali?